Berea este una dintre cele mai vechi și mai consumate băuturi din lume. Se pare că berea este consumată de aproximativ 7000 de ani, iar varietatea sa este impresionantă. Un aspect important pe care mulți consumatori nu îl cunosc este diferența dintre berea nefiltrată și berea filtrată. Deși aceste două tipuri de bere urmează aceleași etape de producție până într-un anumit punct, procesele finale de prelucrare le fac să fie foarte diferite, influențând atât aspectul, cât și gustul și proprietățile nutritive. În acest articol vom explica ce este berea nefiltrată, cum se compară aceasta cu berea filtrată și de ce tot mai mulți consumatori optează pentru varianta nefiltrată, care este consumată din ce în ce mai mult și în România.
Vezi Berea Carol la Sticla 0,33L
Vezi Berea Carol la PET 1L
Ce este berea nefiltrată?
Berea nefiltrată este berea care nu trece printr-un proces de filtrare care o face „blondă” înainte de a fi îmbuteliată și distribuită. Aceasta înseamnă că berea păstrează particulele de drojdie și alte reziduuri solide din procesul de fermentare, ceea ce îi conferă un aspect tulbure și o textură mai plină. Spre deosebire de berea filtrată, care este procesată pentru a elimina orice impuritate și pentru a obține o băutură clară, berea nefiltrată este mai „crudă”, păstrând multe dintre elementele originale ale ingredientelor sale.
Filtrarea este un proces standard în producția de bere industrială. Aceasta are ca scop clarificarea băuturii, oferind consumatorului un produs finit cu un aspect limpede, o durată de viață mai mare și un gust mai stabil. În schimb, berea nefiltrată este adesea preferată de pasionații de bere artizanală și de cei care caută o experiență de băut mai autentică și mai apropiată de cum se făcea berea tradițională.
Putem înțelege mai bine diferență printr-o ilustrare simplă cu pâinea sănătoasă. Berea nefiltrată vs. Berea normală = Pâine integrală vs. Pâinea albă.
Berea nefiltrată este una din cele mai savuroase și sănătoase băuturi alcoolice deoarece oferă o experiență complexă și plăcută. Aceasta se bea de obicei din pahare înalte pentru a-i putea observa textura și culoarea deosebită.
Cum este produsă berea nefiltrată
Berea nefiltrată urmează în mare măsură aceleași etape de producție ca și berea filtrată, cel puțin până la un punct. Procesul începe cu macerarea malțului, adăugarea hameiului și fermentarea prin drojdie. În acest stadiu, toate berile sunt nefiltrate și au un aspect tulbure. Diferența apare la final, când berea destinată filtrării trece printr-un proces mecanic sau chimic pentru a îndepărta orice particule solide și pentru a clarifica produsul. Berea nefiltrată, însă, este îmbuteliată direct sau poate trece printr-o filtrare minimă, menținându-și particulele în suspensie și oferind acea claritate redusă. Iată cum este produsă berea artizanala Carol.
Un alt aspect important este că drojdia prezentă în berea nefiltrată poate continua să fermenteze, deși într-un ritm mult mai lent, chiar și după îmbuteliere. Acest lucru poate face ca aromele să evolueze în timp, oferind fiecărui lot un caracter ușor diferit.
Ce înseamnă bere filtrată?
Berea filtrată este un tip de bere care, după procesul de fermentare, trece printr-un sistem de filtrare pentru a îndepărta drojdia, proteinele și alte particule solide, rezultând o băutură limpede și clară. Procesul de filtrare ajută la stabilizarea gustului și la prelungirea duratei de valabilitate a berii, făcând-o mai uniformă, însă nu va avea culoarea naturală și va fi lipsită de gustul original produs de pigmenții îndepărtați prin procesare.
După fermentare, berea este trecută prin diverse metode de filtrare care elimină drojdia, proteinele și alte particule în suspensie.
Există mai multe metode de filtrare, inclusiv filtrarea mecanică (care utilizează filtre fizice pentru a prinde particulele solide) și filtrarea prin aditivi (care implică adăugarea de substanțe care coagulează și elimină impuritățile).
Din păcate, această tehnică are un dezavantaj major pentru că elimină o mulțime de arome. Cele mai aromate beri, cum ar fi India Pale IPA, și-ar pierde mult din aromă dacă am filtra-o.
Ce înseamnă Bere nepasteurizată
Berea artizanala nepasteurizată este berea netratată termic prin care se elimină microorganismele prezente. O bere pasteurizată la 60 – 70 grade Ceslius o ajută să nu mai fermenteze și are valabilitate mai lungă.
Berea nepasteurizată implică absența procesului de încălzire, aceasta fiind filtrată la rece lucru care îi modifică nu doar gustul, ci și termenul de valabilitate. Berea nepasteurizată poate fi consumată între 12 săptămâni și șase luni.
În timpul procesului de fabricare, loturile de bere blondă, clară, ce o beau majoritatea sunt de obicei supuse pasteurizării pentru a asigura o durată mai lungă de valabilitate și uniformitate. În procesul de pasteurizare, producătorul de bere este capabil să omoare urmele de drojdie vii sau alte organisme, ceea ce păstrează berea, astfel încât să poată fi păstrată pentru perioade lungi de timp.
Dar atunci când pasteurizezi berea, distrugi drojdia naturală și enzimele care sunt prezente, reducând astfel beneficiile naturale ale probioticelor din bere. De asemenea, pierzi majoritatea vitaminelor B din drojdie. Berea nepasteurizată este berea „vie” care conține microorganisme vii. La fel ca legumele fermentate și iaurtul probiotic sau chefirul, berea nepasteurizată conține lactobacili, un tip de bacterii benefice.
Diferențele majore între berea nefiltrată și berea filtrată
-
Aspectul vizual, culoarea
Poate cea mai evidentă diferență între berea nefiltrată și cea filtrată este aspectul. Asta se întâmplă deoarece în timpul filtrării berii, se pierd pigmenții de culoare. Acești pigmenți aduc în realitate șii un plus de savoare, nu doar de culoare. Berea filtrată are o claritate aproape perfectă, fără particule vizibile în suspensie, ceea ce o face mai atractivă pentru mulți consumatori însă nu e la fel de savuroasă. În schimb, berea nefiltrată este tulbure, cu particule vizibile de drojdie și alte reziduuri, ceea ce îi conferă un aspect rustic și natural.
-
Gustul și aroma
Gustul berii nefiltrate este mult mai complex și intens decât al berii filtrate. Filtrarea elimină o parte din drojdia și proteinele care contribuie la caracterul unic al aromelor. Berea nefiltrată, datorită compușilor rămași în suspensie, tinde să aibă arome mai pline, mai bogate și o amărăciune mai pronunțată, în special în berile artizanale. De asemenea, textura poate fi mai cremoasă și mai „consistentă” în cazul berii nefiltrate datorită urmelor de malț și drojdie.
-
Durata de valabilitate
Berea filtrată are o durată de valabilitate mai lungă decât berea nefiltrată. Procesul de filtrare elimină drojdia activă și microorganismele care ar putea continua fermentarea după îmbuteliere. Acest lucru face ca berea filtrată să fie mai stabilă și să poată fi păstrată pentru perioade mai lungi fără să își piardă din caracteristici.
Berea nefiltrată, pe de altă parte, are o durată de valabilitate mai scurtă, deoarece drojdia și alte particule rămân active, iar fermentarea poate continua lent. Acest lucru poate modifica gustul berii în timp, ceea ce face ca multe beri nefiltrate să fie produse în loturi mici și consumate proaspăt.
-
Valoarea nutrițională
Berea nefiltrată este adesea considerată mai nutritivă decât berea filtrată datorită drojdiei și lațului din orz. Drojdia prezentă în bere conține vitamine din complexul B, precum și minerale esențiale cum ar fi magneziul, potasiul și fierul. În plus, unele beri nefiltrate pot conține probiotice care susțin sănătatea digestivă. În schimb, berea filtrată pierde o parte din aceste componente în procesul de clarificare.
-
Procentul de CO2
Berile naturale au un procent mai scăzut de CO2 si o spuma mai fina. Senzația pe care o ai atunci când bei o bere cu un conținut scăzut de CO2 este mai fina.
Berile filtrate iți pierd o mare parte din conținutul de CO2 natural și sunt carbogazificate cu CO2 industrial sau reciclat. Bulele de dioxid de carbon sunt mai mari si acest lucru face ca spuma sa fie mai subțire, slaba. O bere carbogazificata industrial va avea un gust mai acid.
Beneficiile berii nefiltrate pentru sănătate
Potrivit cu Dr. Josh Axe ( doctor în chiropraxie, doctor în medicină naturală și nutriționist clinic, cu pasiunea de a ajuta oamenii să mănânce sănătos și să trăiască un stil de viață sănătos ), o bere anepasteurizată, nefiltrată, poate păstra anumite vitamine de tip B, minerale și chiar probiotice benefice din drojdia activă. Aceste tipuri de beri sunt considerate mai sănătoase deoarece nu suferă procesul de filtrare care elimină enzimele și microorganismele benefice. Drojdia activă și lactobacillusul prezent în berea nefiltrată poate contribui la creșterea sănătății digestive și imunitare, similar cu alte alimente fermentate precum iaurtul probiotic. Vezi articolul lui aici.
Totuși, cercetările indică faptul că sănătatea noastră are legătură și cu cantitatea de alcool pe care o consumăm. De aceea, îndemnăm la consum responsabil de bere pentru a evita unele efecte secundare sau majore asupra sănătății pe care îl are alcoolul consumat în exces, indiferent de unde îl asimilăm.
Așadar, având în vedere că berea artizanală nefiltrată și nepasteurizată oferă o gamă largă de beneficii și o experiență unică, te invităm să încerci oricare sortiment din berea Carol. Aceasta nu doar că respectă tradiția berilor nefiltrate, dar aduce și un gust complex și autentic, specific berilor artizanale locale. Fă o schimbare și savurează o bere făcută cu grijă, care îmbină arta, tradiția și beneficiile sănătății într-o singură sticlă!
Vizitează Magazinul de Bere Nefiltrată și Nepasteurizată Carol Beer!